Naše další projekty:

Zpět na stránku Mléko a výživa Mléko a výživa

Vápník článek

Vápník je důležitou minerální látkou, která je nezbytná zejména pro zdravý vývoj zubů a kostí. Kosti a zuby jsou v těle největší zásobárnou vápníku, obsahují až 99 % všech zásob vápníku, který v těle máme. Zbývající 1 % vápníku obsažené v lidském těle má velký vliv na řadu fyziologických procesů a ovlivňuje správnou funkci řady orgánů – srdce, nervů a svalů.

Vápník si organizmus sám vytvářet nedokáže, proto jej musíme přijímat potravou. Nejvíc vápníku obsahuje mléko a mléčné výrobky, dále např. sardinky (s kostmi), některé ovoce nebo zelenina (kapusta, ořechy, mandle, mák, sezamové semínko). Nejvýznamnějším zdrojem vápníku je však mléko, neboť z něj dokážeme využít až 40 % této minerální látky (využitelnost z některých rostlinných potravin je asi jen 5 %). Přehled zdrojů vápníku a obsah vápníku ve vybraných potravinách přinášíme v tabulce.

Vápník se v těle nejvíc ukládá v dětském věku a v dospívání (do 23 let života člověka), takže právě správnou výživou dětí lze ovlivnit nejen množství vápníku v těle, ale i to, jak budou mít děti později pevné kosti. Stačí jim do jídelníčku v dostatečném množství zařadit mléko a mléčné výrobky a dbát na pravidelný pohyb. Velmi důležitý pro zdravý růst kostí je ale také vitamin D, ten je nezbytný pro dobré vstřebávání vápníku a zvyšuje ukládání vápníku do kostí. Pokud je v těle vápníku nedostatek objevuje se vážné onemocnění – osteoporóza.

Více o vápníku najdete v článku Vápník ve výživě a jeho vstřebávání.

<= =>
Madeta BOHUŠOVICKÁ MLÉKÁRNA Tetra Pak Hortim EKOFRUKT SLANÝ
LINEA NIVNICE - HELLO MASPEX Potravinářská komora ČR Česká technologická platforma pro potraviny EMCO