Naše další projekty:

Zpět na stránku Články Články

Vznik a vývoj nápojového kartonu článek

Nápojové kartony znají lidé na celém světě. Balí se do nich mléko, džusy, polévky, omáčky, pudinky, sirupy..., ale i suché potraviny, cukr, müsli apod. Důvod je jednoduchý – obaly z nápojového kartonu jsou praktické, lehké a potravinu uvnitř dokonale chrání. Na českém trhu jsou nápojové kartony 65 let, víte ale, kdy se objevily poprvé, kdo je vymyslel a kde se začaly vyrábět?

Autorem nápojového kartonu byl Ruben Rausing, spolumajitel firmy, která tehdy vyráběla papírové obaly na suché potraviny. Myšlenkou balit do papíru i tekuté potraviny, zejména mléko a smetanu, byl posedlý – přemýšlel o bezpečném, hygienickém obalu, který se dobře distribuuje, zároveň se na jeho výrobu spotřebuje minimum materiálu a také náklady na výrobu nejsou vysoké. Nový obal musel být tak levný, aby dokázal konkurovat ceně nebaleného mléka a mléka ve skleněných lahvích. První stroj na balení mléka byl instalován do mlékárny v roce 1952, ale vývoj nápojového kartonu začal už mnohem dříve – na jeho vývoji začaly pracovat laboratoře firmy Åkerlund & Rausing už v roce 1943.

Jednoduchý nápad = skvělé řešení
Možná by mohl nový obal vypadat úplně jinak, ale v roce 1944 přišel Rausingův mladý asistent Erik Wallenberg s myšlenkou konstruovat obal ve tvaru čtyřstěnu, který šlo zformovat z role papíru. Nápad to byl dobrý, ovšem způsob plnění tehdy stále ještě nebyl vyřešen.

Nakonec to byla překvapivě Rausingova žena Elisabeth, která přišla s jedinečným nápadem. Rausing vyprávěl, že se jeho žena jednou u oběda zeptala: „Co kdybys zkusil mléko plnit kontinuálně, jako se plní párky do střívek?“ V první chvíli se mu to zdálo nemožné, protože byl přesvědčen, že horké svorky používané při tepelném spojování obalu by daly mléku spálenou chuť. Nicméně jediné, co na to jeho žena řekla, bylo: „Už jsi to vyzkoušel?“ A tak se Rausing po obědě vrátil do kanceláře a její řešení otestoval. Mléko pak se svými kolegy ochutnal a sebemenší spálenou příchuť nikdo z nich necítil.

 

Pro vaši představu zjednodušený obrázek celého principu

Materiál
Dalším problémem byl obalový materiál. Základ tvořil papír, ale ten musel být pro nové účely upraven tak, aby tekutiny nepropouštěl. Papír potažený parafínovým voskem nebo celofánem nevyhovoval. Po letech tápaní bylo rozhodnuto potáhnout papír polyetylenem – což bylo v té době opravdu revoluční řešení. A cesta k úpěchu mohla začít...

První stroj na výrobu čtyřstěnných obalů byl do mlékárny ve švédském městě Lund dodán společností AB Tetra Pak v roce 1952. Prvním výrobkem na světě zabaleným do kartonového obalu se stala smetana o objemu 100 ml, později se objevily obaly o objemu 500 ml a 200 ml. Nový obal nazvaný Tetra Classic způsobil doslova revoluci a ve Švédsku se rychle stal velmi populární – představoval totiž konec éry, kdy se mléko balilo jen do těžkých a nepraktických skleněných lahví.

Vývoj stále pokračuje
Vynález nových obalů znamenal velký přelom nejen v oblasti obalů, ale i v mlékárenství. Na trh přišly další typy a tvary nápojových kartonů – jednoduchý obal ve tvaru cihly Tetra Brik, obal se šikmou stříškou Tetra Rex... Velkou událostí byl pak vynález aseptického balení a aseptický kartonový obal Tetra Classic Aseptic, který byl uveden v roce 1961. Od předchozích obalů se lišil tím, že obsahoval tenoučkou hliníkovou vrstvu, která chránila potravinu před mikroorganizmy. Spolu s tím se změnil i způsob ošetření mléka. Místo pasterace se mléko pouze na několik vteřin zahřálo na velmi vysokou teplotu (metoda UHT), všechny obsažené živiny a vitaminy zůstaly zachovány a mléko získalo dlouhou trvanlivost bez toho, že by se do něj musely přidávat jakékoli konzervační látky.

V současné době je k dostání řada dalších obalů, které se liší svým tvarem, velikostí a typem uzávěru – v roce 2003 firma představila první papírovou konzervu na světě, obal nazvaný Tetra Recart, který se využívá k balení sterilovaných potravin. Dnes firma vyrábí tvarů a typů obalů 11, k posledním novinkám patří například první aseptická kartonová lahev na světě nebo obaly vybavené uzávěry z polyethylenu vyrobeného z cukrové třtiny.

Nápojové kartony od firmy Tetra Pak se rozšířily do celého světa, v roce 1991 byla otevřena továrna také u nás (o devět let později byla přesunuta do Maďarska). Dnes firma zaměstnává více než 24 000 zaměstnanců ve více než 85 zemích a potraviny v nápojových kartonech se prodávají ve více než 175 zemích celého světa a v roce 2016 bylo na trh uvedeno 188 miliard obalů.

 

Jak nápojový karton od Tetra Pak poznáte?
I když společnost Tetra Pak byla první, kdo nápojový karton vyrobil, v současné době tento typ obalu vyrábí řada firem. Obaly od firmy Tetra Pak ale určitě poznáte – jednak podle loga CHRÁNÍME DOBRÉ (PROTECTS WHAT'S GOOD™), které je uvedeno na všech obalech a odráží vizi společnosti, jejíž podstatou jsou bezpečné a dostupné potraviny všude a pro všechny na celém světě.

Nápojový karton = nejlepší ekologický obal
Nedílnou součástí firemní strategie společnosti Tetra Pak je od počátku šetrný přístup k přírodě. Všechny její kartony se vyrábějí z obnovitelných zdrojů a dají se recyklovat. V současnosti se kartonové obaly vyrábějí v kvalitě FSC®, která zaručuje, že dřevo na jejich výrobu pochází ze zodpovědně obhospodařovaných lesů a jiných odpovědných zdrojů.

Společnost Tetra Pak se také zavázala, že do roku 2020 pomůže zvýšit globální míru recyklace svých použitých nápojových kartonů až na 40 %, v roce 2020 by se tak mohlo vrátit do oběhu přibližně 100 miliard použitých nápojových kartonů.

Aby však mohly být použté obaly recyklovány a dále využity, je třeba nápojové kartony třídit a dát jim šanci na druhý život.  A zapojit se může každý, třeba i vaše škola – v rámci programu Školní mléko se obalů jistě nasbírá velké množství. A co se pak s vytříděnými nápojovými kartony děje, se dočtete zde. (Na obrázku vedle vidíte, co všechno se z použitých nápojových kartonů vyrábí.)

Více informací o společnosti Tetra Pak najdete na stránce: www.tetrapak.cz.

<= =>
Madeta BOHUŠOVICKÁ MLÉKÁRNA Tetra Pak Hortim EKOFRUKT SLANÝ
LINEA NIVNICE - HELLO MASPEX Potravinářská komora ČR Česká technologická platforma pro potraviny EMCO