Smetana článek
Smetana je nejtučnější část mléka, která se usazuje na jeho povrchu. Získává se z mléka odstřeďováním nebo v domácích podmínkách sbíráním.
Je k dostání jako sladká, kysaná nebo jako smetana ke šlehání.
Sladká smetana je jemně nasládlá, je určená k přímé spotřebě, obsahuje 10–18 % tuku. Na trhu jsou k dostání jak trvanlivé smetany, tak konzumní smetany s trvanlivostí do 10 dnů. Sladké smetany se používají do kávy, ale i do polévek a omáček, které zahustí a zjemní.
Kysaná smetana je fermentovaný výrobek, obvykle s 10–15 % obsahem tuku. Má mírně mléčně nakyslou chuť a krémovitou konzistenci. Konzumuje se samotná či s ovocem podobně jako jogurty nebo se přidává do různých pokrmů. Některé kysané smetany obsahují malé množství škrobu, který podpoří vznik hladké konzistence a brání uvolňování syrovátky během skladování.
Smetaně ke šlehání se říká také šlehačka, mívá 30–42% obsah tuku. Lze ji použít pro zjemnění do teplých a studených pokrmů, ale hlavně se z ní dá ušlehat chutná, objemná pěna (šlehačka), kterou se zdobí dorty a zákusky, ovocné a zmrzlinové poháry atp.