Naše další projekty:

Zpět na stránku Články Články

Když se řekne banán... článek

Banány jsou nejoblíbenějším ovocem lidí na celém světě. Nejspíš pro svou chuť a výživovou hodnotu a určitě také pro dokonale hygienický obal, který banán skvěle chrání před nečistotami a přitom jej lze snadno „rozbalit“ bez jakéhokoli nástroje.

Banány jsou plné cukrů, minerálních látek a vitaminů. Navíc obsahují látky, které působí na naši nervovou soustavu, zlepšují náladu a uvolňují napětí. Jsou charakteristické svým protáhlým tvarem a žlutou slupkou. Vůni, chuť a konzistenci banánů významně ovlivňuje teplota, při které dozrávají. Při nízkých teplotách se banány kazí a slupka získá šedou barvu. Proto se také nedoporučuje banány ukládat do lednice.

Zajímavé je i to, jak banány dozrávají. A nejspíš touto informací překvapíte i své žáky. Banány dodávané k nám se totiž sklízejí nezralé, dozrávají během cesty a hlavně pak v tzv. dozrávárnách. Největší firmou u nás, kde si banány kvůli dozrání nějaký čas (4 až 10 dnů) pobudou, je společnost Hortim. Je vybavena speciální technologií, která poskytuje ty nejlepší podmínky pro kvalitní dozrávání banánů po celý rok. Dozrávárny jsou tlakové komory řízené počítačem, do kterých se nerozbalené kartony s banánovými plody zavezou a kde se díky speciálním podmínkám, stálé teplotě a plynu (etylen) nastartuje proces zrání.

V ranném stádiu zralosti se banány skladují v uzavřené folii, aby se udrželo potřebné mikroklima, teprve při dozrávání se folie otevře, aby se zajistila ventilace plodu. Banány se skladují při teplotě 11–18 °C (optimum 14 °C), nižší teplota nebo průvan mohou banány poškodit a znehodnotit. Při manipulaci s banány je třeba dávat velký pozor, banán je totiž citlivý na mechanické poškození – i pád kartonu z 30 cm může způsobit otěr, pomačkání a odření banánů a jejich následné hnědnutí.

Banány jsou uchovávány a expedovány v typických „banánových“ krabicích. Jak je například v Africe do krabic po pečlivé kontrole zabalí, tak se dostanou až na druhou stranu zeměkoule do obchodů.

A také byste měli vědět, že není banán jako banán. Banánových odrůd je totiž spousta, uvádí se, že jich může být i tisíc. V Hortimu zajišťují dozrávání a expedici banánů značky SCB Premium, které k nám putují z Afriky a jsou zákazníky považovány za nejlepší africké banány.

<= =>
DOSTANE ŠKOLA NĚJAKOU ODMĚNU ZA PRÁCI, popř. poskytnete škole nějaké jiné bonusy?DOSTANE ŠKOLA NĚJAKOU ODMĚNU ZA PRÁCI, popř. poskytnete škole nějaké jiné bonusy?

...
MAJÍ NÁROK NA DOTOVANÉ VÝROBKY ŽÁCI STŘEDNÍCH ŠKOL A VÍCELETÝCH GYMNÁZIÍ?MAJÍ NÁROK NA DOTOVANÉ VÝROBKY ŽÁCI STŘEDNÍCH ŠKOL A VÍCELETÝCH GYMNÁZIÍ?

...
VápníkVápník

Vápník je důležitou minerální látkou, která je nezbytná zejména pro zdravý vývoj zubů a kostí...
Mléko a já - pracovní tabulka - vysvětlivkyMléko a já - pracovní tabulka - vysvětlivky

Doporučení jak vyplňovat pracovní tabulku Mléko a já. Její vyhodnocení a další pokyny...
Mají nápoje z ořechů a obilovin stejný obsah živin jako mléko?Mají nápoje z ořechů a obilovin stejný obsah živin jako mléko?

...
Porovnání mléka a nápojů z obilovin a ořechůPorovnání mléka a nápojů z obilovin a ořechů

...
Pravidla soutěže Mléko a my 2018Pravidla soutěže Mléko a my 2018

Propagační akce Mléko a my 2018 (dále jen akce) probíhá na území České republiky od 17. 9. 2017 0:00 do 11. 11. 2018 23:59...
DOSTANE ŠKOLA NĚJAKOU ODMĚNU ZA PRÁCI, popř. poskytnete škole nějaké jiné bonusy?DOSTANE ŠKOLA NĚJAKOU ODMĚNU ZA PRÁCI, popř. poskytnete škole nějaké jiné bonusy?

...
MAJÍ NÁROK NA DOTOVANÉ VÝROBKY ŽÁCI STŘEDNÍCH ŠKOL A VÍCELETÝCH GYMNÁZIÍ?MAJÍ NÁROK NA DOTOVANÉ VÝROBKY ŽÁCI STŘEDNÍCH ŠKOL A VÍCELETÝCH GYMNÁZIÍ?

...
ZŠ ŽIHOBCEZŠ ŽIHOBCE

V ZŠ Žihobce si prý žáci moc pochutnali, vždyť to také měli krásně naservírované :-). Děkujeme a také se těšíme na spolupr...
ZŠ MERHAUTOVA BRNOZŠ MERHAUTOVA BRNO

Děkujeme ZŠ Merhautova za krásné fotografie, děti si prý ochutnávku pochvalovaly :-)...
ZŠ NOVÝ RYCHNOVZŠ NOVÝ RYCHNOV

V ZŠ Nový Rychnov si žáci I. stupně v rámci hodiny prvouky povídali o prospěšnosti konzumace mléčných výrobků. Žáci II. stup...
ZŠ CHYŇAVAZŠ CHYŇAVA

Ze Základní školy Chaňava nám napsali, že děti byly nadšené a velmi se jim akce líbila. Z toho máme radost a děkujeme za fotky...
ZŠ NECHANICEZŠ NECHANICE

Děkujeme ZŠ Nechanice za krásné forografie a máme radost že dětem chutnalo :-)...
ZŠ RAPŠACHZŠ RAPŠACH

Žáci ZŠ Rapšach rozpoznávali druhy mléčných výrobků, zkoumali jejich složení, seznamovali se s recepty obsahující např. sýry...
ZŠ U VRŠOVICKÉHO NÁDRAŽÍ PRAHAZŠ U VRŠOVICKÉHO NÁDRAŽÍ PRAHA

Děti z ZŠ U Vršovického nádraží si prý pochutnaly nejvíc na sýrech, ale chutnaly jim i jogurty, tvaroh, pomazánky apod...
ZŠ BLÍŽEJOVZŠ BLÍŽEJOV

V ZŠ Blížejov ochutnávali žáci ve 4.třídě, kteří se dokonce podílí při roznosu mléka do škol do jednotlivých tříd, za to...
ZŠ BARVÍŘSKÁ LIBERECZŠ BARVÍŘSKÁ LIBEREC

ZŠ Barvířská nám poslala odkaz na web školy, děkujeme. Více je na: http://www.zs-barvirska.cz/aktuality/ochutnavka-mlecnych-vyrobku-...
Madeta BOHUŠOVICKÁ MLÉKÁRNA Tetra Pak Hortim EKOFRUKT SLANÝ
LINEA NIVNICE LINEA NIVNICE - HELLO BI ZONES Potravinářská komora ČR Česká technologická platforma pro potraviny