Naše další projekty:

Zpět na stránku Články Články

Když se řekne banán... článek

Banány jsou nejoblíbenějším ovocem lidí na celém světě. Nejspíš pro svou chuť a výživovou hodnotu a určitě také pro dokonale hygienický obal, který banán skvěle chrání před nečistotami a přitom jej lze snadno „rozbalit“ bez jakéhokoli nástroje.

Banány jsou plné cukrů, minerálních látek a vitaminů. Navíc obsahují látky, které působí na naši nervovou soustavu, zlepšují náladu a uvolňují napětí. Jsou charakteristické svým protáhlým tvarem a žlutou slupkou. Vůni, chuť a konzistenci banánů významně ovlivňuje teplota, při které dozrávají. Při nízkých teplotách se banány kazí a slupka získá šedou barvu. Proto se také nedoporučuje banány ukládat do lednice.

Zajímavé je i to, jak banány dozrávají. A nejspíš touto informací překvapíte i své žáky. Banány dodávané k nám se totiž sklízejí nezralé, dozrávají během cesty a hlavně pak v tzv. dozrávárnách. Největší firmou u nás, kde si banány kvůli dozrání nějaký čas (4 až 10 dnů) pobudou, je společnost Hortim. Je vybavena speciální technologií, která poskytuje ty nejlepší podmínky pro kvalitní dozrávání banánů po celý rok. Dozrávárny jsou tlakové komory řízené počítačem, do kterých se nerozbalené kartony s banánovými plody zavezou a kde se díky speciálním podmínkám, stálé teplotě a plynu (etylen) nastartuje proces zrání.

V ranném stádiu zralosti se banány skladují v uzavřené folii, aby se udrželo potřebné mikroklima, teprve při dozrávání se folie otevře, aby se zajistila ventilace plodu. Banány se skladují při teplotě 11–18 °C (optimum 14 °C), nižší teplota nebo průvan mohou banány poškodit a znehodnotit. Při manipulaci s banány je třeba dávat velký pozor, banán je totiž citlivý na mechanické poškození – i pád kartonu z 30 cm může způsobit otěr, pomačkání a odření banánů a jejich následné hnědnutí.

Banány jsou uchovávány a expedovány v typických „banánových“ krabicích. Jak je například v Africe do krabic po pečlivé kontrole zabalí, tak se dostanou až na druhou stranu zeměkoule do obchodů.

A také byste měli vědět, že není banán jako banán. Banánových odrůd je totiž spousta, uvádí se, že jich může být i tisíc. V Hortimu zajišťují dozrávání a expedici banánů značky SCB Premium, které k nám putují z Afriky a jsou zákazníky považovány za nejlepší africké banány.

<= =>
Pravidla soutěže Třídíme nápojové kartonyPravidla soutěže Třídíme nápojové kartony

Propagační akce Třídíme nápojové kartóny (dále jen akce) probíhá na území České republiky od 1. 11. 2017 0:00 do 31. 1. 2018...
Vitamin DVitamin D

Je vitamin důležitý pro dostatečné vstřebávání a ukládání vápníku v těle a také ovlivňuje správné fungování imunitního...
VápníkVápník

Vápník je důležitou minerální látkou, která je nezbytná zejména pro zdravý vývoj zubů a kostí...
Projekt Základní školy PlzeňProjekt Základní školy Plzeň

Šesťáci ze základní školy v Plzni nazvali svůj projektový den Mléko a my 2017 výstižně: "Mléko a VI. A"...
Projekt Základní školy speciální ChomutovProjekt Základní školy speciální Chomutov

I přes své handicapy se žáci základní školy speciální v Chomutově zúčastnili projektu Mléko a my 2017 s velkým nadšením...
Projekt Střední odborné školy Olomouc Projekt Střední odborné školy Olomouc

"Světový den výživy slavíme s mlékem do škol" – tak nazvali svůj projekt Mléko a my 2017 žáci Střední odborné školy Olomouc...
Projekt Základní školy KřepiceProjekt Základní školy Křepice

V Základní škole Křepice začal projektový den Mléko a my 2017 s týdenním předstihem – to aby děti nasbíraly dostatek obalů od...
Projekt Základní školy Akademia BrnoProjekt Základní školy Akademia Brno

Svůj projektový den Mléko a my 2017 nazvali žáci Základní školy Akademia Brno "Proč pijeme mléko?"...
Projekt Základní školy Karla Klíče v HostinnémProjekt Základní školy Karla Klíče v Hostinném

Projektu Mléko a my 2017 se v Základní škole Karla Klíče v Hostinném zúčastnilo 290 žáků ze čtvrtých až devátých tříd...
Projekt Základní školy JičíněvesProjekt Základní školy Jičíněves

Děti ze Základní školy Jičíněves se do soutěže Mléko a my 2017 zapojily s projektem Což takhle dát si mléko?...
Projekt Základní školy MraveništěProjekt Základní školy Mraveniště

Žáci Základní školy Mraveniště si v rámci projektu Mléko a my 2017 udělali přehled o farmách v okolí, navštívili mléčnou fa...
BiZones účetní a IT službyBiZones účetní a IT služby

Ačkoli si řada firem se svým účetnictvím poradí, někdy se vyplatí vsadit na profesionály...
Výherci v soutěži Mléko a my 2017Výherci v soutěži Mléko a my 2017

V článku najdete oznámení o projektech a školách, které se získaly v soutěži Mléko a my 2017 věcné odměny...
DOTOVANÉ VÝROBKY - NABÍDKADOTOVANÉ VÝROBKY - NABÍDKA

...
Vznik a vývoj nápojového kartonuVznik a vývoj nápojového kartonu

Nápojové kartony znají lidé na celém světě. Důvod je jednoduchý – obaly z nápojového kartonu jsou praktické, lehké a potravin...
Přihláška do soutěže Třídíme nápojové kartonyPřihláška do soutěže Třídíme nápojové kartony

Zde najdete elektronickou přihlášku pro zasílání vašich projektů v soutěži Třídíme nápojové kartony...
Pravidla soutěže Třídíme nápojové kartonyPravidla soutěže Třídíme nápojové kartony

Propagační akce Třídíme nápojové kartóny (dále jen akce) probíhá na území České republiky od 1. 11. 2017 0:00 do 31. 1. 2018...
Co se děje s vytříděnými nápojovými kartony?Co se děje s vytříděnými nápojovými kartony?

Nápojový karton patří díky materiálům, ze kterých je vyroben, k nejekologičtějším obalům...
Madeta BOHUŠOVICKÁ MLÉKÁRNA Tetra Pak Hortim EKOFRUKT SLANÝ
LINEA NIVNICE LINEA NIVNICE - HELLO Emco BI ZONES Potravinářská komora ČR
Česká technologická platforma pro potraviny CHOCEŇSKÁ MLÉKÁRNA